Magyar Everest Expedíció 2017

Dingbochéból kellemes ösvény vezetett következő állomáshelyünkreSuhajda Szilárd - Napló - 2017. április 6.

Dingbochéból kellemes ösvény vezetett következő állomáshelyünkre. Ebéd után értünk a Thokla-hágó síremlékeihez, ahol csortenek végeláthatatlan sora őrzi a hegyekben maradottak emlékeit. Összevont szemöldökkel sétálok körbe, amikor észreveszem Alex Lowe nevét. Csendben megállok előtte, egy kis követ szedek fel a földről és a "síremléke" egy szürke pontjára fektetem. Micsoda mászó, micsoda ember! És milyen szép szerelmi történet… Érzékeny pillanatok ezek mindenki számára.

Tovább
0

Pihenőnapot töltünk Dingbochéban.Suhajda Szilárd - Napló - 2017. április 5.

A falvacska magassága (4410 méter) tökéletes, hogy a túra során még alaposabban akklimatizálódhassunk. Az értékeim kitűnőek: a véroxigénszintem átlag fölötti, pulzusom alacsony. Jól vagyok - mondanám, ha a gyomrom békét adna végre! Folytatódik a korábbi tortúra: reggeli közben hamar egyértelmű lesz, hogy ilyen állapotban nem tarthatok a csapattal az akklimatizációs sétára. Bolust veszek be, Dávidtól újabb hasfogót kapok, még a Pakisztánból hozott csodagyógyszerem is bevetem, sőt! Hagyom magam a kólára rábeszélni!

Tovább
0

Csodaszép a reggelSuhajda Szilárd - Napló - 2017. április 4.

A 3860 méteren töltött éjszaka után optimistán és lelkesen húzom lábaimra megbecsült Lokit bakancsaim. Csodaszép a reggel, hármas fogatunk és Phurba a többieknél korábban rajtol, hiszen útközben pudzsánk lesz! A rövidke kitérő néhány épületből álló, csendes "tanyavilágba" visz. A láma már vár minket. Zokniban lépünk be a hajópadlós, árnyékos szobába. Tömjén és öreg fabútorok illata keveredik; a falakon relikviák és csúcsfotók százai, az apró ablakokon beszűrődő napfényben pedig alighanem rizsliszt kavarog. Az idős láma szüntelen mormogása tölti be a teret. Mi jövünk.

Tovább
0

„A leghosszabb nap.”Suhajda Szilárd - Napló - 2017. április 3.

Namche bazárból Tengbochéba kellemes túra vezet, ám az éjszakai hidegrázás, hasmenés, hányás más megvilágításba helyezte a mai etap élvezeti értékét. Ázsiai országokban könnyen előfordul, hogy az ember elcsapja a gyomrát, na de ezen áldatlan állapot már csakugyan bosszantóvá vált a nap folyamán. A túra közben is folytatódó hasmenés nagyszerűségét abban igyekeztem megtalálni, hogy a kényszerű kitérők alkalmával vadregényes, csendes zugokat fedezhettem fel az útszéli erdőkben: ilyenkor egyedül maradhattam a fákkal, a kövekkel, a madarakkal, a völgy túloldalán magasodó hegyek látványával. Bevallom, jellemépítő egy nap volt, de minden helyzetből ki kell hozni a legjobbat! Jelen állapotomban sovány vigasz, de nekem sikerült!

Tovább
0

HazaértünkKlein Dávid Napló - 2017. március 31.

Bizsergető érzések hajnalban: ma már Odafent leszünk. Pár óra múlva egy gépmadár kiemel minket Katmandu poros forgatagából és lepottyant Solo Khumbu egy falucskájában, Luklában, 2840 méteren. Na jó: reméljük inkább landol velünk, hisz a magashegyi reptér legendásan kalandos ferde leszállópályával várja vendégeit.

Tovább
0

Katmandu ForgatagábanSuhajda Szilárd Napló - 2017. március 30.

Az újabb munkanap állandó programja az lett, hogy rendszeresen beugrottunk a varrodánkba, hiszen nem egyszer a sarokban heverve várakoztak ruháink, ugyanakkor ez volt az utolsó 24 óránk a fővárosban. Minden teendőnk sürgető és fontos volt. Folytatódott a vásárlás, Dávid újból az expedícióval kapcsolatos irodai munkáiba vetette bele magát - közben a trekking csapattal is össze-összefutottunk. Edinával extra matracokat, húzózsákokat, mindenfajta alaptábori kelléket és többek között több tízliternyi rostos gyümölcslevet vettünk.

Tovább
0

Megérkeztünk KatmandubaSuhajda Szilárd Napló - 2017. március 29.


A hajnali derengésben álmosan kotorászok a szállodai szobához tartozó műanyag papucska után. A tükörben kialvatlan, kócos figura hunyorog vissza rám - fogom magam és inkább elhasalok még egy kicsit a méretes ágyon. Hallgatom az ablakon beszűrődő, fokozódó utcazajt, kutyaugatást, kiabálást, kalapálást, vidám dallamokat. Katmandu szíve, a Thamel negyed, ébredezik.

Az érkezésünk utáni első napot fontos teendők egész sora töltötte ki. Hosszú listánkkal bevetettük magunkat a bazárba, hiszen számos dolgot kellett még beszereznünk. Dávid a minisztériumban időzött eredményesen - lepecsételt csúcsengedélyünkkel tért vissza.

Tovább
0

AZ RTL KLUB BEMUTATJA MAGYAR EVEREST EXPEDÍCIÓ 20172017. március 10.

Az RTL KLUB kiemelt támogatásával Klein Dávid és Suhajda Szilárd 2017. március 28-án elindul a Magyar Everest Expedíció 2017 keretén belül, hogy a Föld legmagasabb csúcsát (8848 m) oxigénpalack nélkül elérjék, elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében.

Az RTL Klub a kezdetektől ott lesz a hegymászókkal, és beszámol a felkészülésükről, az indulás perceiről, a trekking túráról, az alaptábor kiépítéséről és magáról a csúcsmászásról is.

Tovább
0

SAJTÓHÍR EVEREST EXPEDÍCIÓ 20172016. november 10. 17:40 #Everest #Klein Dávid #sajtóhír #Suhajda Szilárd

Klein Dávid és Suhajda Szilárd részvételével 2017. március 28-án indul a Magyar Everest Expedíció 2017, melynek célja a Föld legmagasabb csúcsának (8848 m) oxigénpalack nélküli elérése, elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében.

A Föld legmagasabb pontján még nem állt magyar hegymászó oxigénpalack nélkül, ezért a tavasszal induló expedíció különlegessége, hogy Klein Dávid és Suhajda Szilárd lehetnek az első magyar hegymászók, akik mesterséges oxigén használata nélkül érhetik el a Mount Everest csúcsát.

Az úgynevezett „tiszta”, azaz palack nélküli hegymászás óriási kihívás és kiemelkedő teljesítmény a sportolók számára: napjainkig a csúcsot hozzávetőleg hétezren érték el, amely mászásokból a 2,8%-a zajlott palack nélkül. A magyar hegymászó-történelemben egyedülálló sportteljesítmény elérését a tervek szerint egy kéthónapos expedíciós idő előzi meg.

Az expedíció további érdekessége, hogy a „trekking túrának” nevezett szakaszán – melyet Katmandu és az Everest alaptábor között tesznek meg – több hazai híresség is elkíséri majd Klein Dávidot és Suhajda Szilárdot. A csatlakozó trekking túrázók célja, hogy 2840 méterről indulva több napon keresztül gyalogolva az alaptáborig – 5344 méterig – felhívják a figyelmet a természet szeretetére, nagyságára.

“Viharos a kapcsolatom a Mount Everesttel. 2014-ben 150 méter hiányzott a csúcsig, ezért a következő hónapokban szeretném a csúcsra jutás esélyét maximalizálni, a legfontosabb feladatom, hogy fizikailag és mentálisan is alaposan felkészüljek.” – tette hozzá Klein Dávid.

Kleind Dávid hegymászótársa Suhajda Szilárd, akivel 4-5 éve ismerik egymást, első közös expedíciójuk az idei K2 volt, kapcsolatuk innentől vált igazán szorossá.

“A hegymászás számomra az önmegvalósítás csodálatos lehetősége. Mindazon csoda által, ami a szemed elé tárul, minden nehéz lélegzet, minden újabb lépés közelebb visz saját magad teljesebb megismeréséhez. Nem csak az ismeretlen és a világ felfedezését jelenti odafent lenni: önmagad megismerését is.” – mondta Suhajda Szilárd.

Az Mount Everest megmászásának menedzsere Stefano Favaro a sikeres üzletember, aki 2007-ben már adott egy világbajnokot Magyarországnak Talmácsi Gábor személyében.

Tovább
0
12345
»

Magyar Everest Expedíció 2017

blogavatar

Klein Dávid és Suhajda Szilárd részvételével 2017. március 27-én indult a Magyar Everest Expedíció 2017, melynek célja, hogy oxigénpalack használata nélkül először jusson fel magyar hegymászó a Föld legmagasabb csúcsára, a 8848 méteres Mount Everestre.

PARTNER HIRDETÉSEK

ORGANIZER AGENCY

FASTER PROMOTION
KIEMELT MÉDIA TÁMOGATÓNK
RTL KLUB
MÉDIA TÁMOGATÓINK
ORIGO SLÁGER FM
TECHNIKAI PARTNEREINK
RUDY PROJECT LOKIT
PARTNEREINK
HENKEL SCHWARZKOPF SCHWARZKOPF MEN FA MEN VADEMECUM LOCTITE PATTEX VAPE SAMSUNG HUMAN TELEX STIHL KALIFA BIOTECH USA BUDAPEST BANK BIOTECH USA MEBEK IBUSZ DUNA MEDICAL CENTER AEGON
STRATÉGIAI PARTNEREINK
MYRON SPONSORSHIP SPORT AGENCY