Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Magyar Everest Expedíció 2017

Namche Bazár, a sherpák fővárosa



Suhajda Szilárd - Napló - 2017. május 15.

Namche Bazár, a sherpák fővárosa. Szállodai szobám hűvös, de lakályos. Az ablakon kitekintve felhők kavarognak a közeli hegyoldal fölött. Az épületek, imazászlók, fák, az utcán bóklászó jakok, iskolába iparkodó gyerkőcök mind a reggeli miliő eleven részei. Különösen most, rekedtes hangommal, Charlie egyik nagyszerű dallama jut eszembe: "A reggeli szél háztól házig szalad, mindenkiről mindent tudni akar…" - énekli. Egyébként van is nálam egy best of Charlie és Tátrai Band válogatás - szívesen nosztalgiázok mostanában. Mindig az önfeledt koleszos évek jutnak eszembe. Már csak egy gitár hiányzik…

Tovább
0

fontos az egészségmegőrzés



Klein Dávid Napló – 2017. május 14.

Kellemes nap Námcséban. A legizgalmasabb persze mindig a reggeli meteorológia: vajon látszik-e már az előrejelzésben egy határozott „ablak”? Ha ma kell tippelnünk, akkor 24-ére tesszük a csúcsmászás napját…

Napközben Csabáékkal (az RTL stábja és Stefano, az expedíció menedzsere) elballagunk a városka feletti Serpa Múzeumba. Izgalmas: igazi hagyományos serpa házikó, serpa használati eszközökkel, sok-sok fényképpel.

A nap jelentős részét még mindig önmagunk összekaparása teszi ki: ápoljuk a torkunk, inhalálunk, kenegetjük megégett, szétrepedezett bőrfelületeinket. És közben készülünk lélekben és fejben is a nagy hajrára…

Természetesen már a felkészülési időszakban is roppant fontosak voltak a táplálék-kiegészítők: a szervezetnek igenis szüksége van a segítségre, ha olyan jelentős terhelésnek tesszük ki, mint amit a mi több mint féléves intenzív fizikai felkészülésünk jelentett: az edzések alatt, a táplálékbevitel során és a pihenés időszakaiban mind-mind használunk táplálék-kiegészítőket, vitaminokat, fehérjét, italporokat, stb.

Van azonban egy hatalmas különbség mondjuk egy súlyemelő megmérettetése és a mi feladatunk között: a legtöbb atléta a felkészülési időszak után, az edzésmunka befejeztével közvetlenül produkálhatja maximális teljesítményét. Nálunk ez egy kicsit másként van: mi márciusban érkeztünk ide, a Himalájába és több hét is telik el a „nagy versenyig”: a csúcsmászásig.

Pont ezért az állóképesség kialakítása mellett nálunk nagyon fontos az egészségmegőrzés: mit egyek, igyak az alaptábor megközelítése során, amikor a szervezetem először találkozik az expedíció során a közepesen nagy magasságokkal (3000-5000 méter), nap-nap után teljesítenie kell és a bevitt ételek is annyira idegenek? Hogy tartsam fenn szervezetem egészségét, őrizzem meg a lehető legtöbbet az edzés hónapjai során felhalmozott teljesítőképességemnek 5300 méteren az alaptáborban, ebben a kietlen szikla- és jégvilágban, ahol a friss zöldség vagy gyümölcs rendkívül ritka – nem is beszélve az oxigénről. Mit igyak / egyek az akklimatizációs körök során, amikor a szervezetünk már jóval az regenerációs határvonal felett (5300 méter) teljesít, az oxigénhiánytól a pulzus az egekben, az emésztés minősége és az étvágy a béka feneke alatt? Hány zacskó izotóniás italpor dukál egy 24 órás folyamatos csúcstámadás során, amikor akár 10-20 ezer kalóriát is elégethetünk?

Ezek azok a kérdések, amiket felelős mászóként feltettünk magunknak és ezek azok a kérdések, melyek megválaszolásában a BioTeh rengeteget segített. Köszönjük!

 

Tovább
0

Nagyvárosi élet. Reggel elindultunk a piacra



Suhajda Szilárd Napló – 2017. május 13.

Nagyvárosi élet. Reggel elindultunk a piacra. A három teraszra elosztott vásár inkább falusi kirakodásra emlékeztet: semmi túlzás, de minden van, ami kell! Zöldség, szappan, vasedény, vágódeszka és fakanál, sapka és zokni, vetőmag és konyhagép – és persze betekintést nyerek egy helyi hentesüzletbe is: a délelőtti melegben már messziről savanyú a hús szaga; legyek százai próbálnak kimenekülni az ablakok belső felén tülekedve. Belépek – balra vásárlók sora kígyózik, jobbra üres tér: a pulton hegyekben áll a felkoncolt húsáru, előtte a padlón mocskos, véres cafatok hevernek mindenfelé. Egy fekete, lefűrészelt szarv éktelenkedik az egész csendélet közepén – előbb-utóbb majd csak arrébb söpri valaki, vagy ha mást nem, az utca egy bátor, kóbor ebe berohan érte! Igaz, egyetlen kutyát sem láttam még sietni errefelé…

 

Friss gyömbérrel és fokhagymával tarisznyánkban, egy kávézó felé vesszük az irányt. Modern, elegáns hely. Még internetezni is tudunk. A szomszéd pékség illata is csalogató, betérünk hát. Szemet gyönyörködtető a portékák sokasága. Sós és édes sütemények íncsiklandozó kirakodása csábít minket arra, hogy fogyasztás nélkül véletlenül se távozzunk! A sajttortájuk mennyei!

A gyógyszertárban helyi toroklöttyöt veszünk, ami rózsaszín és émelyítően édes, de állítólag használ. Lenyeljük, csak igaz legyen! Dávid közben elhatározza, hogy ideje egy új magashegyi kesztyűt beszereznie – a namche-i üzletek, csakúgy, mint egész Nepálban, vagy szépen varrt kópiákat, vagy eredeti cuccokat árulnak! Szerencsére az utóbbiak is rendelkezésre állnak – a kesztyű nem egy olyan felszerelési tárgy, ami kompromisszumképes! A legjobb kell, nincs mese – Dávid „ezeréves” kétujjasát pedig épp ideje lecserélni…

 

 

Tovább
0

Túrázz teljes erővel



Lassan elérkezik céljához a Klein Dávid és Suhajda Szilárd részvételével 2017. márciusában indult Magyar Everest Expedíció 2017, melynek célja a Föld legmagasabb csúcsának (8848 m) oxigénpalack nélküli elérése, elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében.
 
Az expedíció további érdekessége, hogy a kezdeti „trekking túrának” nevezett szakaszán - melyet Katmandu és az Everest alaptábor között tettek meg - több hazai híresség is elkísérte Klein Dávidot és Suhajda Szilárdot. A csatlakozó trekking túrázók célja az volt, hogy 2840 méterről indulva több napon keresztül gyalogolva az alaptáborig – 5344 méterig – felhívják a figyelmet a természet szeretetére, szépségére.
 
Ahhoz, hogy a trekking csapat tagjai – Lilu, Geszti Péter, Badár Sándor, Száraz Dénes, Mohai Balázs és Pintér László is felkészülten vágjon neki a több napos túrának, a BioTechUSA prémium ménőségű étrend - kiegészítőit használták. Mind a felkészülésük során, mind a túra alatt. A trekking csapat csomagokat Németh Sándor, a BioTechUSA táplálék-kiegészítő specialistája, oktatási referense válogatta össze azon szakmai szempontok figyelembevételével, mire is lehet szüksége egy átlagembernek ilyen körülmények között. Ennek alapján fehérjepor, aminosav, vitaminok, folyékony magnézium, proteinszelet, fehérjeporral dúsított zabkészítmény, izotóniás italpor és praktikus kiegészítők – shaker, kulacs és tablettatartó kerültek a híreségek csomagjába.
 
Szükség is volt az erőnlétre és a szervezet feltöltésére a 9 napig tartó trekking túra alatt, mindenkinek meg kellett küzdenie a kinti körülményekkel. Nemcsak az időjárás, de az egyre magasabbra tartó napi 7-12 kilométeres túrák, az oxigéndús környezet csökkenése és a hideg is meggyötörte a trekkereket. Az étrend-kiegészítők hasznos útitársak voltak mindenki számára.


 
A BioTechUSA 1999 óta értékesít sportolók és az egészségükre odafigyelők számára minőségi étrend-kiegészítőket. Az elmúlt közel 20 évben termékeikkel és tanácsadással a legkiemelkedőbb él-, hobbi- és fitneszsportolóknak nyújtottak segítséget táplálkozás és étrend-kiegészítés terén. A cég olyan példaértékű sportolókkal dolgozik együtt, akik sportteljesítményükkel rengeteg embert inspirálnak. Hegymászók és trekkerek részére most először állítottak össze komplett táplálkozási és étrend-kiegészítési programot.  A hegymászás egy olyan extrém fizikai és lelki terhelés, különösen oxigénpalack nélkül, ami nemcsak a két tapasztalt hegymászónak jelent komoly kihívást, de a cégnek is. A trekkerek már sikeresen teljesítették a maguknak felállított célt, most a hegymászóknak szurkolhatunk közösen.

Tovább
0

Ma elérjük Namcsét… Várom már.



Klein Dávid - Napló – 2017. május 12.

Ma elérjük Namcsét… Várom már. De legalább ennyire várom a gyalogtúra mai szakaszát. Az első óra után feltűnnek a vaskosabb bokrok, később a fák is, majd az Imja Khola folyó keresztezése után, valahol Pangboche alatt belépünk az erdős vidékre.

 

Fenyőfélék és virágzó rododendronok vesznek körül minket. Mint izgatott kisgyerekek, minden mohás kőre, minden patakra vagy virágzó fára rácsodálkozunk. Tengbochéban – a kolostor árnyékában – ebédelünk, majd tovább ereszkedünk, hogy végül hosszasan harántoljunk Namcse felé…

 

Namcse előtt másfél órával fura bizottság fogad minket. Egy kínai tréningruhás nyomozó és két gyakorlóruhás fiatal rendőr csak ránk vár, hogy a námcsei örsre kísérjenek minket. Bizarr… Ők se tudják, miért kell megjelennünk a hivatal színe előtt – mi pedig olyanok vagyunk, mint Frodó és társai: „öregem, most aludtunk a Déli-nyeregben, minden papírunk rendben, na ne szórakozzatok”. Meg is mondjuk nekik, hogy menjenek csak, mi is jövünk, és persze minden virágzó fánál megállunk fényképezni…

 

Az örs Námcse legfelső gyűrűjén van, egy vályog épület egy házilag összedobott tollaslabda pályával. Egy faágról üres oxigénpalack lóg, azt ütögetik kb. óránként. Ilyenkor őrségváltás van. Előkapják egyetlen első világháborús puskájukat (fegyverzetük egyébként leginkább botokból áll) és ünnepélyes keretek között valaki más ül be az őrbódéba.

 

Sajnos az első órában szinte semmilyen figyelmet nem kapunk, az se derül ki, miért vagyunk itt. Végül bevonulok a tollas pályára (így kénytelenek foglalkozni velem, hisz nem lehet játszani) és tisztázom, ki is a felelős. Az úriember – nem viccelek, tényleg ezt mondják! – Szauronnak hívják. Végül elérem, hogy Mr. Szauron beszéljen telefonon nepáli ügynökünkkel. Mint kiderült, valaki engedély nélkül próbált mászni, ezért a szigorú ellenőrzés. Mr. Szauronnal és társaival egy bő óra alatt kibogozzuk adminisztratív dolgainkat, jegyzőkönyvet veszünk fel, majd a teljes rendőrséggel lefényképezkedünk a tollas pályán. Szabadok vagyunk!

 

A rendőrség előtt az RTL stábja vár már ránk. Este már együtt ülünk a Sherpa Land fogadó vacsoraasztalánál.

 

Tovább
0

Vissza az Életbe!



Suhajda Szilárd - Napló - 2017. május 11.

Miután leértünk az alaptáborba, nem is vesztegettük az időt sokáig, másnap rögvest el is indultunk Namche Bazár felé! Minden egyes nap, amit alacsonyabban tudunk tölteni, hatalmas mértékben elősegíti a minőségi pihenést és a teljesebb regenerációt! A Déli-nyereg magassága alaposan megsarcolt bennünket - újjá kell építkeznünk!

Tovább
0

Boldog Ébredés a négyesben



Klein Dávid - Napló - 2017. május 10.

Savköpködős éjszakám nagyon legyengített, szinte semmit nem aludtam és talán 2-3 zabos kekszet ettem. A kettesből persze így is, úgy is levánszorgom, de az biztos, hogy a mai nem lesz fáklyás menet.

Még mindig van egy görcsös szorítás a gyomromban és persze minden mozdulatnál rettegek, mikor indul meg megint a maró folyadék odalentről a nyelőcsövemen keresztül a külvilág felé.

Tovább
0

Nagyon nehéz éjszaka volt, le a kalappal Szilárd előtt



Klein Dávid - Napló - 2017. május 8.

Nagyon nehéz éjszaka volt, le a kalappal Szilárd előtt, aki lelkiismeretesen olvasztott tegnap este, figyelte állapotom változásait, észnél volt.

Reggelre jobban vagyok, óvatos, gyanakvó optimizmussal várom az expedíció eddigi legkeményebb, legizgalmasabb felmenetét. Közben - talán hajnali hét felé - megérkezik Ang Paszang és Pemba serpa, filmes cimboráink, bajtársaink. Összepakolunk és fél órán belül útban vagyunk a Déli-nyereg felé.

Tovább
0

MINDIG MAGASABBRA



Egy cég, aki folyamatosan halad előre a kijelölt útján, mint Klein Dávid és Suhajda Szilárd

"Amikor a vállalati aspektus összeér két expedíciós hegymászó céljával és a figyelem a természet szeretetére és nagyságára irányul, akkor maradandó példát lehet mutatni a Z generációnak." - kezdte a Kyocera brand filózófiájának bemutatásakor Juhász László Global Union alapítója - ügyvezetője.

Tovább
0

kéken csillogó csupasz jég



Suhajda Szilárd - Napló - 2017. május 7.

Hideg hajnalokon mindig olyan érzésem támad, mintha be lennék rozsdásodva, olyannyira nehézkes az elindulás. A kettes tábor magasságában már valóban alaposan fagypont alá kúszik a hőmérő higanyszála, de a hármas tábor cudar körülményeitől még mindig egy világ választja el - és persze a Lhotse-fal meredek és kőkemény, kéken csillogó csupasz jege!

Tovább
0

Magyar Everest Expedíció 2017

blogavatar

Klein Dávid és Suhajda Szilárd részvételével 2017. március 27-én indult a Magyar Everest Expedíció 2017, melynek célja, hogy oxigénpalack használata nélkül először jusson fel magyar hegymászó a Föld legmagasabb csúcsára, a 8848 méteres Mount Everestre.

PARTNER HIRDETÉSEK

ORGANIZER AGENCY

FASTER PROMOTION
KIEMELT MÉDIA TÁMOGATÓNK
RTL KLUB
MÉDIA TÁMOGATÓINK
ORIGO SLÁGER FM
TECHNIKAI PARTNEREINK
RUDY PROJECT LOKIT
PARTNEREINK
HENKEL SCHWARZKOPF SCHWARZKOPF MEN FA MEN VADEMECUM LOCTITE PATTEX VAPE SAMSUNG HUMAN TELEX STIHL KALIFA BIOTECH USA BUDAPEST BANK BIOTECH USA MEBEK IBUSZ DUNA MEDICAL CENTER AEGON
STRATÉGIAI PARTNEREINK
MYRON SPONSORSHIP SPORT AGENCY