Klein Dávid Napló – 2017. május 14.

Kellemes nap Námcséban. A legizgalmasabb persze mindig a reggeli meteorológia: vajon látszik-e már az előrejelzésben egy határozott „ablak”? Ha ma kell tippelnünk, akkor 24-ére tesszük a csúcsmászás napját…

Napközben Csabáékkal (az RTL stábja és Stefano, az expedíció menedzsere) elballagunk a városka feletti Serpa Múzeumba. Izgalmas: igazi hagyományos serpa házikó, serpa használati eszközökkel, sok-sok fényképpel.

A nap jelentős részét még mindig önmagunk összekaparása teszi ki: ápoljuk a torkunk, inhalálunk, kenegetjük megégett, szétrepedezett bőrfelületeinket. És közben készülünk lélekben és fejben is a nagy hajrára…

Természetesen már a felkészülési időszakban is roppant fontosak voltak a táplálék-kiegészítők: a szervezetnek igenis szüksége van a segítségre, ha olyan jelentős terhelésnek tesszük ki, mint amit a mi több mint féléves intenzív fizikai felkészülésünk jelentett: az edzések alatt, a táplálékbevitel során és a pihenés időszakaiban mind-mind használunk táplálék-kiegészítőket, vitaminokat, fehérjét, italporokat, stb.

Van azonban egy hatalmas különbség mondjuk egy súlyemelő megmérettetése és a mi feladatunk között: a legtöbb atléta a felkészülési időszak után, az edzésmunka befejeztével közvetlenül produkálhatja maximális teljesítményét. Nálunk ez egy kicsit másként van: mi márciusban érkeztünk ide, a Himalájába és több hét is telik el a „nagy versenyig”: a csúcsmászásig.

Pont ezért az állóképesség kialakítása mellett nálunk nagyon fontos az egészségmegőrzés: mit egyek, igyak az alaptábor megközelítése során, amikor a szervezetem először találkozik az expedíció során a közepesen nagy magasságokkal (3000-5000 méter), nap-nap után teljesítenie kell és a bevitt ételek is annyira idegenek? Hogy tartsam fenn szervezetem egészségét, őrizzem meg a lehető legtöbbet az edzés hónapjai során felhalmozott teljesítőképességemnek 5300 méteren az alaptáborban, ebben a kietlen szikla- és jégvilágban, ahol a friss zöldség vagy gyümölcs rendkívül ritka – nem is beszélve az oxigénről. Mit igyak / egyek az akklimatizációs körök során, amikor a szervezetünk már jóval az regenerációs határvonal felett (5300 méter) teljesít, az oxigénhiánytól a pulzus az egekben, az emésztés minősége és az étvágy a béka feneke alatt? Hány zacskó izotóniás italpor dukál egy 24 órás folyamatos csúcstámadás során, amikor akár 10-20 ezer kalóriát is elégethetünk?

Ezek azok a kérdések, amiket felelős mászóként feltettünk magunknak és ezek azok a kérdések, melyek megválaszolásában a BioTeh rengeteget segített. Köszönjük!