A Duna Medical Center a magyarországi magán-egészségügyi ellátás egyik legjobban felszerelt központja, ahol elhivatott, nemzetközileg is elismert szakemberek dolgoznak. Az Everest Expedíció két hegymászója számára az expedíció management csapata a legjobb és legprofesszionálisabb felkészülést kívánta biztosítani. Ezért esett a választás a Duna Medical Center-re, ahol az ország egyik legjobb tüdőtérfogat és légzésfunkciós vizsgálatát végezték el az expedíciós hegymászókon és a trekkereken.

 

Az alap krónikus légzőszervi betegségek szűrése minden korosztályban indokolt: A betegségek egy része nagyon lassan fejlődik ki, a betegek többnyire hozzászoknak a terheléskor jelentkező nehézlégzéshez, több vizsgálat is alátámasztotta, hogy olykor még az asztmáról sem vesznek tudomást a fiatal betegek, például a terhelési asztmát sem érzik sokan betegségnek! Az idősebb, terhelési nehézlégzéssel élő páciensek gyakran korukkal, súlytöbbletükkel magyarázzák a panaszukat.

A légzésfunkció mérését az intézményben pletizmográffal végezik. Különlegessége, hogy a vizsgálat egy zárt kabinban történik, így nem csak a légutakból kifújt és beszívott levegő térfogatát, áramlását tudják megmérni, hanem a kabin precíziós műszerei rengeteg egyéb adatot regisztrálnak egy időben. Nagy előnye, hogy objektív, minimális a hibalehetőség – szemben az egyszerű spirométerrel. A vizsgálat fényt deríthet olyan tüdőbetegségekre, melyek még nem okoznak panaszokat, és így a beteg időben kerülhet szakorvoshoz.

Nagyon fontos, volt mind a hegymászók, mind az expedíció trekking csapatában résztvevő személyek vizsgálata az Everest Expedíció során. Hiszen a Magyarországi életkörülményekhez képest egy teljesen eltérő és a szervezetük számára szokatlank oxigén hiányos álapotban kerülnek terhelés alá. Az expedíciós hegymászók, Dávid és Szilárd még szélsőségesebb terhelésnek közel 30 %-os oxigén mennyiségenk lesznek kitéve, ahol nagyon fontos tudniuk, hogy szervezetük mit bír el.

"Mindenkinek meg van a maga hegye: ami a hegymászóknak a csúcshoz vezető út, az a pácienseinknek a gyógyulás folyamata. Mindkét út jellemzője a kitartás, a folyamatos kihívások - és mindkettőhöz felkészült csapatra van szükség, hiszen nem kevesebb, mint az életünket bizzuk rájuk." - Dr. Schiszler István, Duna Medical Center igazgató

További információk: www.dunamedicalcenter.org