Száraz Dénes beszámolója a BioTechUSA táplálék-kiegészítőkről

Kamaszkoromban, amikor versenyszerűen kerékpároztam, a hírét sem hallottuk a táplálék-kiegészítőknek. Limonádé a kulacsba, sportszelet a zsebekbe és hajrá. Hangsúlyozom, kamaszkoromban, amikor a legdurvább terhelés után pár óra múlva már regenerálódtunk, és akár kezdhettük is elölről. Igaz, akkor a kerékpárjaink is majdnem olyan nehezek voltak, mint mi magunk. Mert nem volt más, vagy legalábbis nem tudtunk róla, hogy lenne.

 

Szerencsére ez mára megváltozott! Az elmúlt húsz évben hatalmasat fejlődött a profi sport, edzéselméletben, technikában és táplálkozásban egyaránt, és ezek a módszerek, információk elérhetőek az amatőr sportban is. Ma már, ha a saját sportunkban valóban fejlődni szeretnénk, minimum az internetről töltünk le találomra a rengeteg edzéstervből egyet, de ez általános és nincs visszajelzés, így a legokosabb személyre szabott edzéstervet kérnünk egy tapasztalt, hozzáértő edzőtől.

 

A táplálék-kiegészítők is óriási fejlődésen mentek keresztül, hatalmas a választék, így nehéz a döntés. Sok márkát ki lehet és ki is kell próbálni, hogy aztán megtaláljuk a nekünk legmegfelelőbbet. Ezekre a termékekre szükség van, hiszen pl. egy 10-15 órás verseny vagy túra közben nagyon érzékennyé válik a gyomrunk. És hát ugye a tápláléknak bent kell maradnia. Nagyon fontos, mondjuk egy energiazselé esetében az állaga és az íze, hogy még egy fél napos verseny közben is, az túlzás, hogy kívánjam, de legalább le tudjam nyelni.

Miért pont a BioTechUSA? Nos, a válasz nagyon egyszerű, mert ők álltak mellénk, ők láttak lehetőséget és fantáziát a Magyar Everest Expedíció 2017 projektben. A táplálék-kiegészítők piacán ők azok, akik Dávidban és Szilárdban a leginkább hisznek, elhiszik, hogy sikerülhet nekik. És ez nekem kezdésnek már elég is volt, elég ahhoz, hogy megelőlegezzem a bizalmat, és a termékeikből vigyek egy nagy adagot magammal a Himalájába.

 

És most jön a neheze, hiszen nem vagyok szakértő a témában, viszont rendszeres használója vagyok a táplálék-kiegészítőknek. Aminek legjobban örültem, hogy az ajándékba kapott csomag tartalmazott két doboz IsoTonic izotóniás italport, egy dobozban 10 egyadagos kiszerelés van. Ezt tartom a legfontosabbnak három óra körüli terhelésig, aztán már fontos a szilárdabb táplálék is. Ezeket a porokat végig használtam, minden reggel egy 40 grammos tasak tartalmát kevertem egy liter vízhez, ezt a mennyiséget ugyan fél liter mennyiséghez ajánlják, de nekem így volt optimális. Fontos, hogy frissítsen is, ha nagyon sűrű, nem esik jól, legfeljebb többet iszom. Naponta 4-6 órát mentünk, egy liter elég volt, plusz a teák, amiket ebédhez ittunk. Más izotóniás italokhoz képest ez édesebb, de finomabb is. Nincs tipikus izo íze, inkább olyan, mint egy üdítő, ezért mindig jól esett belőle kortyolni. Az IsoTonic két ízben érhető el, narancs-mangó és citromos icetea. Volt, hogy elmentem futni is hajnalban 3 400 méterről 4 000 méterre, kb. 8km-t, akkor fél tasakot töltöttem fél liter vízhez. Zsebbe raktam, csak ezt vittem magammal, elég is volt, ebből is gondolom, hogy megfelelő tápanyagokat tartalmaz, megfelelő arányban. Amikor felértem, nagyon kívántam az ízét, örültem, hogy van nálam, és nem csak sima víz vagy más izo. A 6 200 méteres Island Peak 12 óráig tartó mászásánál másfél liter volt nálam. Termoszban, melegen is finom, mint egy édes citromos tea.

Vittem még magammal Zero Bar-t, ami egy magas fehérjetartalmú szelet, benne 0 gramm cukor, 0 gramm laktóz és 0 gramm glutén. Ezt verseny közben nem ajánlom, és túrán is csak akkor, ha kényelmesen megállunk és megesszük, mert nagyon szilárd állagú, és a nagy mennyiségű proteint is terhelés után érdemes bevinni. Van benne hasznos energia rendesen, minden szakasz után nyugiban elmajszoltam egyet és elvoltam vacsoráig. A csokoládé-marcipán ízű a kedvenc.

Amikor hazaérkeztem Budapestre, abszolút nem éreztem magam fáradtnak, de a testem nem így gondolta, este nyolckor már húzott az ágy, és ez egy így ment egy álló hétig. Ilyenkor nagyon fontos a vitaminok, esszenciális zsírok és ásványi anyagok bevitele. A BioTechUSA One-A-Day és Omega 3 készítményei ezt is biztosították számunkra. A One-A-Day 12-féle vitamint és 10-féle ásványi anyagot tartalmaz, és nagyon praktikus, mivel csak napi 1 tablettát kell belőle bevennünk.

Magna Shot folyékony magnéziumampullát nem vittem magammal Nepálba, de nagyon jó, hogy az is volt a cégtől kapott csomagunkban! Indul ugyanis a terepfutó versenyszezon! Komoly terhelésnél, mondjuk, 54 km táv esetében 2 800 m szintmagasságnál, pontosan ennyi vár rám a Mátrabérc terepfutáson, nagyon jól jöhet! Ilyenkor nagyon lemerítjük a készleteinket, a kevés folyadéktól, melegtől szédülés és izomgörcs alakulhat ki, ekkor bizony jól jön egy nagy adag magnézium. A Magna shot egy igazi gyors segítség, praktikus kiszerelésben, citrom-lime ízesítésben áll rendelkezésünkre. A biztonság kedvéért lesz nálam, ha minden ok, akkor marad a zsebben.

Szóval velem szembe most a BioTechUSA termékei jöttek, kipróbáltam őket, főleg az IsoTonic izotóniás készítményt, három héten keresztül minden nap. Nekem nagyon bejött, mind ízben, mind hatékonyságban. Bátran ajánlom!

fotók: Mohai Balázs / Everest Expedíció 2017