Suhajda Szilárd - Napló – 2017. április 12.

Éjszaka rájöttem, hogy a lapockám alatt bőröndméretű sziklatömb türemkedik ki a jégpadlóból. A vékony polifoam és szivacsmatrac aligha véd a kényelmetlenségtől – a kísérletezés és leleményesség az alaptábori és expedíciós lét fontos képességei. Egy ilyen kaland – bár igaz, hogy hegymászó szakmai szempontból is rengeteg tapasztalatot ad -, de az embert kiváltképp teszi ezermesterré, túlélővé, szakáccsá, gyógyszerésszé, kőművessé, csatornaszerelővé, jégszobrásszá, és még hosszasan lehetne sorolni a legkülönfélébb lelemények cifra sorát!

 

Alaptáborunkon jelentős átkelőforgalom halad át, hiszen a konyhasátrunktól kezdődő útvonalon oda- és vissza is közlekednek a sherpák. Nyugati mászókat még alig láttunk, persze tudjuk, hogy a sokaságot megelőzve értünk ide. Ez a negyedik teljes napunk az Everest lábánál, így bizony közeleg indulásunk napja is: Edina folyamatosan tolmácsolja az időjárás előrejelzést, egyre jobban érezzük magunkat 5200 méteren, és persze „benne már a bugi a lábunkban”, indulnánk fölfelé, amint azt közösen, együtt is átbeszélve megfelelőnek és időszerűnek tartjuk. Ráadásul örömhír érkezik hozzánk ezen a napon: a túracsapat elszánt tagjai, Száraz Dénes és Mohai Balázs barátunk szerencsésen feljutottak az Island Peak-re! Micsoda öröm! Expedíciónk legénysége és a teljes alaptábori csapat büszkén gondol Rájuk! Balázs és Dénes máris magasabban jártak már, mint mi! Szép volt fiúk, gratulálunk! Várjuk a beszámolót – tudjátok, szeretjük az ilyen hegymászós történeteket!

Vacsora után megtöltöm thermoszom gyömbérteával, egy bögrényi vízzel fogat mosok a patak partján, majd az esti rutint tartva meleg sós vízzel gargalizálok. Fejlámpáink fényében elköszönök a személyzettől, s amint felfelé bukdácsolunk a köveken, jó éjszakát kívánok Edinának és Dávidnak is. Fájós torokkal is van kedvem még egy-két éjszakai fotót készíteni: a telihold fényénél káprázatos a gleccservilág! Miután kellőképpen átfagytam, behúzódom tágas lakomba és esti programként, zenehallgatás mellett álmosodom el: „Wish you were here…” – énekli David Gilmour.